Station Road, Reading

Key Facts

Station Road, Reading

PBA provided Civil, Structural and M&E engineering services to support the planning application for the proposed re-development of the existing Norwich Union House in central Reading.

The objective of the proposal is to replace the existing building with a mixed commercial and residential use building which will attract commercial lets, private investors and individuals alike looking for new premises and homes in this prominent urban location.

The proposal consists of a total of 24 floors, providing a mix of residential apartments, retail space, amenity space, and ancillary space. The lower ground floor is primarily made up of ancillary uses, and the ground floor then serves two primary functions with the residential lobby and concierge and the retail unit. First floor accommodates the upper (mezzanine) level of the retail unit alongside a residents’ gymnasium.

Residential accommodation spans from the first to the 21st floor, providing a mix of unit sizes. Private amenity space for residents can be found on the eleventh floor on the roof of the backpack. This area serves as an external roof terrace and is made up of various hard landscaped areas with raised planters. Further private amenity space can be found at 22nd floor where a communal roof terrace provides a place for residents, providing views across Reading. 

PBA supported the planning application with a RIBA stage 3 level of design to enable a robust cost plan to be prepared. Planning determination is expected early 2017 with construction anticipated to commence mid-2017.

Image credit: WCEC Architects.

Image credit: WCEC Architects.